ALDEKOL DES® LB
Koncentrat dezynfekcyjny dla przemysłu spożywczego.Właściwości:
ALDEKOL DES LB jest środkiem dezynfekcyjnym o wysokiej skuteczności przeznaczonym dla zakładów produkujących lub przetwarzających środki spożywcze. Zastosowane w nim bezaldehydowe substancje aktywne wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, zarówno w niskich, jak i pokojowych temperaturach. ALDEKOL DES LB nie ma właściwości lotnych, a tym samym nie wydziela przykrego zapachu.Budowa chemiczna:
ALDEKOL DES LB składa się z alkiloamin w połączeniu z tensydami powierzchniowo czynnymi.Zastosowanie:
Środek dezynfekcyjny do powierzchni kontaktujących się z żywnością, którego obszary zastosowania to:- pomieszczenia, urządzenia i sprzęty zakładów przetwórstwa spożywczego (w tym mleczarni)
- pomieszczenia magazynów i przetwórni (w tym obiektów pieczarkarskich)
- linie pakowania i pojazdy do transportu mleka i jego przetworów, mięsa i jego przetworów oraz srodków spożywczych
- maszyny masarskie
- wylęgarnie
Sposób zastosowania:
Skuteczną dezynfekcję uzyskuje się podając roztwór roboczy w ilości ok. 0,4l/m2.Nie należy podawać przy pomocy zamgławiaczy termicznych.
Zalecane stężenie objętościowe roztworu przy czasie oddziaływania 30 lub 60 min.°C | Niewielkie zanieczyszczenie substancją organiczną | Znaczne zanieczyszczenie substancją organiczną | |||
30 min | 60 min | 30 min | 60 min | ||
Powierzchnie mające kontakt z produktami spożywczymi (z wyjątkiem mleka). | 20°C | 1% | 1% | 1% | 1% |
Powierzchnie mające kontakt z produktami spożywczymi (z wyjątkiem mleka). | 10°C | 1% | 1% | 2% | 1% |
Powierzchnie mające kontakt z mlekiem i jego przetworami. | 20°C | 1% | 1% | - | - |
Powierzchnie mające kontakt z mlekiem i jego przetworami. | 10°C | 1% | 1% | - | - |
Trwałość:
2 lata od daty produkcji.Ekologia:
Produkt w ponad 90% ulega biodegradacji.ALDEKOL DES LB posiada aprobatę Niemieckiego Urzędu d/s Ochrony Środowiska.
Rejestracja:
ALDEKOL DES LB został przetestowany i zarejestrowany przez Niemieckie Stowarzyszenie Weterynaryjne (DVG).W Polsce uzyskał Pozwolenie Ministerstwa Zdrowia nr 0311/03 na obrót produktem biobójczym.
Ekspertyzy:
- Instytut Higieny Środków Spożywczych, Higieny i Technologii Mięsa Wolnego Uniwersytetu Mięsa w Berlinie - prof. G. Reuter
- Centrum Higieny, Wydział Higieny Ogólnej i Środowiska, Frankfurt n/Menem - prof. R. Schubert
Produkt biobójczy należy używać z zachowaniem szczególnych środków ostrożności. Przed użyciem należy przeczytać etykietę i ulotkę informacyjną.